Menu

Woningpresentatie

Je wilt je huis verkopen en hebt een beroep gedaan op het team van Vastgoed Foto & Video voor het fotograferen van jouw woning. Slim, want woningfotografie is werk voor een specialist. Wanneer we de afspraak hebben gemaakt, is het handig om voor de dag dat wij langskomen alvast wat voorbereidingen te treffen. Hiervoor hanteren wij een checklist die wij op deze pagina verder uitwerken, dus lees snel verder! Op de checklist vind je tips en aanwijzingen om een uitstekende woningpresentatie achter te laten. Denk aan het opruimen van de ruimtes die gefotografeerd worden, planten en bloemen neerzetten, kleine mankementen en slordigheden verhelpen. Het kan zijn dat niet alle punten van toepassing zijn voor jouw woning op de checklist. Denk bijvoorbeeld aan het puntje van de tuinset als je geen tuin hebt. Dan kun je die punten uiteraard overslaan.

Voorbeelden voor woningpresentaties voor en na.

Wij weten wat er nodig is om een woning goed te presenteren en een verpletterende eerste indruk bij je potentiële kopers achter te laten. Op de foto’s hieronder zie je goed het verschil van de ruimtes voor fotografie en nadat de nodige aanpassingen zijn gedaan in de ruimte.

Let op: met de knop in het midden kun je de foto’s heen en weer slepen om voor en na te vergelijken.

De eerste indruk van buitenaf
Wederom gaat het hier om de buitenplaats optisch te vergroten. Dat hebben we gedaan door de auto’s voor op straat te parkeren.

Woonkamer
Bij het fotograferen in de woonkamer, wil je wederom de ruimte optisch zo groot mogelijk tonen. Zorg er verder voor dat de woonkamer er netjes uitziet. Maak de ramen en spiegels schoon. Gordijnen open, rolgordijnen bijna helemaal omhoog. Hangt er vitrage? Schuif dit samen met de gordijnen opzij. Zit het vast? graag deze verwijderen mits er wel gordijnen hangen. Heb je fotolijstjes hangen? Geen probleem, deze kunnen blijven hangen en kunnen we onscherp maken. Van te voren kunnen we een privacy check uitvoeren: kentekens op auto’s en fotolijstjes in huis onscherp maken mocht dit van toepassing zijn.

Overloop / hal
Is de hal een hele mooie hoge ruimte met veel lichtinval en een nette vloer? Dan nemen wij deze mee in de woningpresentatie omdat het een volwaardige ruimte is. Heb je een losse kapstok staan of hangt de gang vol met jassen? Dan graag weghalen. Hierdoor lijkt de ruimte vaak groter doordat deze veel breder is geworden.

Keuken
In de keuken adviseren wij altijd om het aanrecht zo leeg mogelijk te hebben. Natuurlijk zijn er standaard apparaten en spullen die veel mensen er hebben staan, zoals een koffiezetapparaat en/of een waterkoker, keukenrol, theedoek of keukenschort, prullenbak, vaatdoekjes, snijplanken. Voor de foto’s halen we het liefste alles dat ruimte inneemt in de keuken weg. Mocht dit lastig zijn of niet mogelijk, dan zetten we de apparaten zoveel mogelijk in de hoek, afhankelijk van de grootte van de keuken.

 

Badkamer
Net als bij de keuken geldt ook hier dat we de wastafel en de aangrenzende zitkamer graag zo opgeruimd of leeg mogelijk willen presenteren. Daarom hebben we de kleding en slippers weggehaald, de weegschaal weggezet en de wastafel leeggemaakt. Denk ook aan de badjassen achter de deur, de matjes op de vloer, de wasmand welke altijd erg veel ruimte inneemt. Zorg ook voor een gevulde, opgeruimde toiletrol.

 

Zolderkamer
Ook voor de zolderkamer geldt om de ruimte netjes op te ruimen en accessoires zoveel mogelijk op te bergen. Zorg ervoor dat de zolderkamer zo opgeruimd mogelijk is. Door de stoel weg te halen werkt de zolderkamer ruimtelijker. Opgeruimd staat netjes, maar je hoeft niet alles weg te halen. Sommige accessoires voegen juist wel iets toe aan de foto.

 

   Checklist voor de beste woningpresentatie

Uit de foto’s komt naar voren dat je als leidraad aan kunt houden, dat je zoveel mogelijk persoonlijke spullen opbergt. Ook huisdieren worden niet gefotografeerd. Hoe dol jij ook bent op je hond of kat, sommige mensen hebben helemaal niets met huisdieren of zijn er bang voor. Dat heeft dan een negatief effect op de beleving van je potentiële kopers. Heb je bepaalde meubels of accessoires die je graag in diverse ruimtes wel of niet wilt tonen, dan raden wij dit af. Ons team fotografeert en filmt alles achter elkaar. Elke keer spullen verplaatsen van ruimte naar ruimte is praktisch onmogelijk. Zet de spullen voordat er gefotografeerd in de garage, je auto of breng het naar vrienden of kennissen.

Voordat we langskomen om je woning te fotograferen adviseren we je de volgende checklist na te gaan:

   Hal/entree
Deze ruimte wordt gefotografeerd als het een volwaardige ruimte is, die van meerwaarde is voor de woningverkoop. Datzelfde geldt voor een eventuele bijkeuken.
Berg jassen op, zodat de kapstok leeg is. Is de kapstok een verplaatsbare kapstok, haal deze dan ook weg.
Schoenen en het schoen opbergrek weghalen.

   De woonkamer
Een bank of stoel weghalen die in het midden van de woonkamer staat als je de woonkamer binnenloopt. Deze werkt anders als obstakel.
Zorg ervoor dat ramen en spiegels schoon zijn.
Heb je kaarsen staan in de woonkamer, steek deze niet aan. Laat de lampen ook uit. (gele gloed op muur)
Zet kinderstoeltjes aan de keukentafel ook weg.

   Keuken
Zorg ervoor dat het keukenblad zo leeg en opgeruimd mogelijk is.
Aanrecht: koffiezetapparaat en waterkoker in de hoek zetten mits deze niet te groot is. Anders beide apparaten opbergen.
Haal losse spullen zoals theedoeken, keukenpapier en keukenschorten weg.

   Badkamer
Zorg ervoor dat het toilet schoon is met het deksel omlaag.
Plaats een gevulde opgerolde toiletrol.
De voorkeur gaat uit naar een lege wastafel.
Verwijder alle shampoo, douchegels en stop deze in de waswand en zet deze weg.
Dweil de badkamervloer, maak de douchecabine schoon zodat het er schoon en blinkend uitziet.
Het is prima om een paar kleine leuke flesjes te laten staan maar let er even op of de kleuren bij elkaar passen en of het ook past bij de badkamer zelf.

   Slaapkamer
Berg losse zichtbare spullen (bijvoorbeeld onder het bed) op.
Maak je bed netjes op. Strijk je dekbedovertrek! Let even op dat de kleur van het dekbed overeenkomst met de kussensloop en ook een goede uitwerking heeft op de kleuren van de slaapkamer.
Klop je hoofdkussen op.

   Tuin
Heb je een tuin? Dan fotograferen wij deze ook.

Haal de tuinset tevoorschijn als je deze hebt. Dit ziet er altijd gezellig uit. Plaats de zitkussens op de stoelen en zorg ervoor dat alles netjes staat.
Zet de kliko en fietsen in de schuur. Heb je geen schuur, zet de kliko en fietsen dan buiten beeld.
Zorg dat je tuin netjes is: verwijder losliggende bladeren.

I.v.m. snel wisselende weersomstandigheden en omdat wij buiten beginnen met filmen, fotograferen etc is het makkelijker de tuin op voorhand netjes te hebben zodat het de kwaliteit van de aangeleverde media alleen ten goede komt.

   De oprit / voorzijde van je woning
Zet je auto voor de woning maar parkeer deze in de straat als wij komen.
Zorg ervoor dat er niets op het pad ligt dat naar je voordeur loopt.

   Snoeren en kabels
Werk snoeren en kabels zoveel mogelijk weg, zodat deze niet of nauwelijks te zien zijn op de foto’s.

   Onder het bed
Naast nachtkastje in de slaapkamer
Haal alle stekkers uit het stopcontact en verstop deze bijvoorbeeld achter kasten en andere meubels.

   Kerstboom
Is het weer de tijd van het jaar? Ga niet onnodig slepen en maak het jezelf makkelijk: tuig de kerstboom af of zet hem in de garage of schuur!

   Inmeten
Zit de schuur zo vol met spullen dat de muren aan alle kanten niet meer zichtbaar zijn? Dan graag ruimte maken zodat de inmeter overal bij kan voor een accurate meting. Maak je geen zorgen, niet alle spullen hoeven weg. De muur moet enkel zichtbaar zijn aan alle kanten.

   Aanwezigheid
De eerste 10 minuten loop ik met je door de woning en zetten we de laatste puntjes op de ‘i’. Daarna is het voor jou en mij het makkelijkst als je even boodschappen gaat doen of bijvoorbeeld de hond uit gaat laten zodat we elkaar niet in de weg lopen. Mocht dit nu niet kunnen dan is dat ook geen punt.

   Nog steeds teveel spullen?
Nog steeds teveel? Zet het in de schuur. Zet de rest in de auto of breng het naar je ouders of buren! We komen namelijk in elke ruimte drie keer (fotografie, 360’s, video). Dan hoeft niet alles telkens verplaatst te worden.

   Planning
De fotograaf doet zijn best om op de afspraak op tijd te komen echter loopt het soms iets in qua tijd of uit. Wij vragen je om +/- 30 minuten aanwezig te zijn vooraf de afspraak en erna.

   Slecht weer op komst?
Niet getreurd, de afspraak kan gewoon blijven staan! De binnenbeelden kunnen gewoon gemaakt worden. Mocht het ter plekke regenen of sneeuwen dan komen wij later terug voor de buitenbeelden. Dus.. al je inspanning om op te ruimen is niet voor niks geweest 🙂 Mocht er bijvoorbeeld al sneeuw liggen en je wilt liever niet dat er buitenbeelden gemaakt worden dan wordt de gehele afspraak verplaatst. (kosteloos annuleren kan mits je minimaal 48 uur van te voren dit meldt). Echter.. wij geven een ‘blauwe lucht garantie’ dus de buitenbeelden worden sowieso mooi ongeacht de sneeuw.

   Roken
We verzoeken je vriendelijke om niet te roken in de woning tijdens dat onze fotograaf aanwezig is en 1,5 uur voorafgaande de afspraak.
Dit komt ook de foto’s ten goede.

   Huisdieren
Huisdieren zijn natuurlijk hardstikke gezellig! Echter, nog wel onvoorspelbaar. Graag je huisdieren (honden) aanlijnen als de fotograaf komt of even je hond of kat in een andere ruimte zetten.

   Aansprakelijkheid
Het best is om de resterende spullen in een kast of schuur te zetten. Kan je niet alle spullen kwijt en staan hier en daar nog spullen? We verzoeken je dan vriendelijke om alle spullen zelf te verplaatsen in de woning tijdens dat onze fotograaf aanwezig is. Dit i.v.m. eventuele aansprakelijkheid m.b.t. schade die zou kunnen ontstaan na het verplaatsen van deze spullen door onze fotograaf. Meer informatie hierover staat in onze algemene voorwaarden: klik hier

   Verzetten/annuleren
De afspraak kan kosteloos geannuleerd of verzet worden mits u minimaal 2 werkdagen van te voren ons contacteert: telefonisch of whatsapp (onderstaande 0318 nr) of via deze email. Bij verplaatsing c.q. annulering korter dan 2 werkdagen voorafgaande afspraak worden er kosten in rekening gebracht.

Succes met de voorbereidingen!

Niets van de bovengenoemde tekst mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van vastgoedfotovideo.nl. ©